Apple evolueert verder met iOS

iOS 10

Op 13 juni 2016 kondigde Apple tijdens hun jaarlijkse ontwikkellaarsbijeenkomst iOS 10 aan, de opvolger van iOS 9. Voor alle mensen met een iPhone 4S of iPad 2/3 : jullie krijgen de update helaas niet. Voor alle mensen met een iPhone 5 of nieuwer, is er wel goed nieuws: deze krijgen de update wel allemaal. Apple heeft laten weten dat iOS 10 in de herfst beschikbaar komt. Er worden momenteel diverse publieke beta’s van iOS 10 getest. Laten we de grootste nieuwste features van iOS 10 bijlangs gaan om te kijken wat er allemaal nieuw is.

Evolutie, geen revolutie

Apple heeft met iOS 10 ervoor gekozen om het OS verder te evolueren, en geen al te grote veranderingen door te voeren. Alle kleine veranderingen bij elkaar zorgen weer voor een sprong vooruit.

Ten eerste is het nu mogelijk om de standaard apps van Apple van je iPhone te kunnen wissen, iets wat een veelgevraagde feature voor veel gebruikers was. Zo kan je apps als Gezondheid of Apple Maps van je iPhone verwijderen. Ze zijn altijd weer vanaf de App Store opnieuw te downloaden. Daarnaast zijn er twee wijzigingen aangebracht op het vergrendelingsscherm. De eerste is de raise to wake gesture: breng je iPhone omhoog en het scherm gaat aan, zodat je je notificaties kan zien. Ten tweede zijn de notificaties zelf een stuk interactiever geworden: ze hebben nu ondersteuning voor 3D Touch, en je kan verschillende acties met een notificatie ondergaan, zoals antwoorden, uitnodigingen accepteren etc.

Siri is opengezet voor derden, dat wil zeggen dat derde partijen nu Siri kunnen gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld met iOS 10 de opdracht geven om een bepaalde Whatsapp naar een contact te sturen, en dit doet Siri dan voor je. Het toetsenbord van Apple wordt ook een stuk slimmer in het voorspellen van de woorden die je probeert te typen. Hier heeft Apple een stuk natuurlijke taalverwerking toegepast om de voorspelling zo nauwkeurig mogelijk te maken.

De laatste grote veranderingen vinden vooral plaats in de apps van Apple zelf. Zo heeft vooral iMessage een grote update gekregen, die zich vooral richt op Chinese behoeften. Stickers versturen, de grote van emoticons en letterype aanpassen, preview van links, invisible ink waar je het bericht met een swipe langzaam tevoorschijn haalt: het is allemaal mogelijk. Wil je je vrienden eens goed irriteren, dan kan dat prima met de nieuwe iMessage update in iOS 10.

Foto’s heeft deep- en machinelearning gekregen om objecten en personen te herkennen, iets wat we al een tijdje kennen via Google Photo’s. Zo worden foto’s beter gecategoriseerd. Apple Music krijgt een iets ander uiterlijk en ondersteuning voor lyrics. Apple Maps krijgt ook een nieuw design, het uiterlijk is nu een stuk simpeler en makkelijker om te gebruiken. Ook zal Maps meer proactief zijn, en zal bijvoorbeeld verkeer meerekenen in je route. Maps zal voor derden ook toegankelijk zijn, zodat je bijvoorbeeld een Uber kan boeken in Apple Maps zelf, in plaats van de app te verlaten. Apple News heeft ook een nieuw laagje ontvangen, en zijn er ‘Breaking-news’ notificaties aanwezig.

Een nieuwe app in iOS 10 is Home, voor het besturen van al je smarthome apparaten die met Homekit werken. Via Siri kan je bepaalde commando’s geven die ervoor zorgen dat je deur op slot gaat, de thermostaat aanpast, de gordijnen naar beneden doet als je naar bed gaat. In de telefoon-app zullen voicemails naar tekst worden omgezet, zodat je een voicemail kan lezen in plaats van af te luisteren als dit beter uitkomt.

De wekker app kan je natuurlijk wakker maken, maar het is in iOS 10 ook mogelijk om een wekker te zetten als je moet gaan slapen. Deze mogelijkheid is toegevoegd onder de naam ‘Wake Alarm and Bedtime.’ Ook kunnen er automatisch bestanden in de cloud worden gezet als je ze lange tijd niet gebruikt. Zo wordt er ruimte op je iPhone bespaard.