Dit is er nieuw in Android 7.0 Nougat

Android 7 Nougat

Over een paar maanden komt alweer de nieuwe versie van Android uit, Android Nougat. We zijn er ondertussen al zeker van dat deze versie 7.0 wordt, sinds Google dit heeft bevestigd via een video. Via gelekte screenshots konden we ook al zien dat de klok op 07:00 stond in de demomodus, de manier van Google om te zeggen welke versie Android krijgt. Maar wat is er precies nieuw in deze versie?

Grote en kleine verbeteringen

Android 7.0 bouwt voort op het design-ontwerp dat is ingezet met Android 5.0 Lollipop. Versie 5.1 en 6.0 waren een uitbreiding en stabielere versies van 5.0 en Android Nougat is weer een uitbreiding op Android 6.0 Marshmallow. Aangezien Google dit voorjaar al is begonnen met het uitgeven van previewversies, kunnen we een zeer stabiele versie van Android 7.0 verwachten. Normaal gesproken gebeurt dit pas in de zomer.

Er zijn zowel grote als kleine verbeteringen aanwezig. De grootste toevoeging is split-screen modus, waarmee je twee apps tegelijk kan bedienen. Smartphones van Samsung en LG konden dit al, maar nu is het standaard ingebouwd zodat fabrikanten niet het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Zo hoopt Google dat de app-ondersteuning voor multitasking groter wordt. Wil je snel tussen je twee meest recente apps wisselen, dan kan je nu de multitask-knop twee keer achter elkaar in te drukken, zoals Cyanogenmod ook al heeft. Een andere grote aanpassing is dat de melding “Android is upgrading” vanaf Android 7.0 Nougat verleden tijd is. Deze melding kreeg je te zien tijdens het updaten, wat erg lang in beslag kan nemen. Door verschillende partities aan te maken heeft Google deze melding overbodig gemaakt. Helaas is dit alleen in combinatie met smartphones die standaard met Android 7.0 geleverd worden mogelijk.

Onderhuidse vooruitgang

De verbeteringen die minder snel zichtbaar zijn zitten onder andere in Doze. Doze is sinds Android 6.0 Marshmallow aanwezig en zorgt ervoor dat apps of andere activiteiten niet meer je telefoon uit een slaapstand kunnen halen, een zogenaamde “wakelock.” Hiermee wordt er bij lange inactiviteit veel energie bespaart. In 6.0 ging Doze pas werken na een halfuur. Bij Android Nougat zal Doze meteen als het scherm uit is in werking treden, waardoor er nog meer energie bespaart kan worden.

Daarnaast kun je nu individuele meldingen per app wegswipen door een toegevoegde API. Hierdoor kan je een specifiek wegswipen en andere als melding laten staan ter herinnering. Gerelateerd hieraan is de mogelijkheid om bij meerdere apps snel te kunnen antwoorden zonder de app zelf te hoeven openen, een mogelijkheid die bijvoorbeeld Whatsapp en Hangouts nu ook al hebben.

De quick settings (het scherm wat je te zien krijgt als je je vinger vanaf de statusbalk van boven naar onderen beweegt) zullen vanaf Android 7.0 meerdere pagina’s kunnen bevatten. Je kan dus ook zelf snelkoppelingen toevoegen, iets wat ook al mogelijk was in Android 6.0. Daarnaast is de statusbar nu ook meer naar eigen smaak aan te passen, denk aan je wifi- of bluetoothicoontje die je zelf kan neerzetten. Ook dit was al mogelijk in Android 6.0, maar is nu uitgebreid.

Ten slotte is het mogelijk om automatisch nachtmodus aan te zetten. Hiermee komt er een oranje gloed over je scherm heen als het donker wordt. Google haalt de gegevens van zons- op en ondergang van het internet op, en zal langzaam het oranje filter toepassen om je hersenen meer rust te geven in het donker. Dit komt je vast niet onbekend voor, apps als Twilight doen dit al jaren en ook Apple heeft het in iOS 9 toegevoegd.