Wanneer kan ik de update naar Android 7.0 Nougat verwachten?

Android 7 nougat update

Over een aantal maanden zal Google Android 7.0 Nougat uitgeven. Het duurt altijd een tijdje voordat andere fabrikanten ook deze update uitrollen, dus wij geven je een globaal overzicht over hoe lang fabrikanten hier gemiddeld over doen. Zo weet jij ook weet hoe lang je moet wachten op je update naar Android 7.0. We hebben ook een artikel geschreven over wat er allemaal nieuw is in Android Nougat, dus lees deze ook vooral.

High-end devices

Ten eerste is het goed om te weten dat fabrikanten voorrang geven aan high-end devices om hun updates uit te rollen. Sinds deze toestellen het meeste geld kosten, is het logisch dat deze klanten ook de beste service krijgen wat betreft software-updates. Hier gaan we dan ook vanuit in de rest van het artikel.

Daarnaast is Google nog nooit zo vroeg begonnen met het uitgeven van developer-previews van Nougat: al in maart werd de eerste preview uitgegeven voor enkele Nexus-apparaten, zoals de Nexus 6P, 5X en Nexus 6. Hiermee geeft Google de kans andere fabrikanten om alles aan te passen voor de nieuwe features in Android 7.0. Sinds deze periode nog nooit zo lang is geweest, lijkt het dan ook logisch dat de updates sneller dan ooit uitgerold zullen worden door de diverse fabrikanten. In juli 2016 werd de vijfde en laatste developer-preview uitgegeven. Hiermee lijkt het waarschijnlijk dat we in augustus of september van 2016 de officiŽle launch van Android 7.0 Nougat kunnen verwachten, samen met twee nieuwe Nexus-toestellen.

Toch hebben enkele fabrikanten wel eens de neiging om een nieuw toestel tijdelijk exclusief met de nieuwste software uit te rusten. Hiermee creŽren ze nog een extra verkoopargument voor dat toestel. Samsung deed dit bijvoorbeeld bij de lancering van de Galaxy S7 en stelde Android Marshmallow voor de Galaxy S6 enkele maanden uit, van december tot maart.

Wanneer kan ik mijn update verwachten?

Kijkend naar elk individueel merk, dan kunnen we een voorzichtige schets maken hoe lang het ongeveer gaat duren voor je je update krijgt. Dit doen we door te kijken hoe lang het vorig jaar duurde tot de fabrikant Marshmallow uitrolde.

Natuurlijk staat Nexus bovenaan de lijst qua updatesnelheid, aangezien deze toestellen meteen bij de release Nougat ontvangen. HTC is een goede tweede, met ongeveer 2,5 maanden tot het Marshmallow uitrolde. LG had binnen 3 maanden ook de G4 van de update naar Marshmallow voorzien, maar deed er wel 4 maanden over om de G3 te updaten. Motorola was ook redelijk snel, door binnen 3 maanden de update uit te rollen. Helaas is sinds Lenovo eigenaar van Motorola is het updatebeleid steeds slechter geworden, en rolt Motorola geneens maandelijks beveiligingsupdates uit naar hun toestellen. Dit doen merken als Samsung of LG wel.

Samsung deed vorig jaar erg lang om de update uit te rollen, met maar liefst 5 maanden tot het de S6 de update naar Marshmallow gaf. Dit was omdat ze wachtten tot de Galaxy S7 eind maart lanceerde om deze de primeur van Marshmallow te geven. Merken als Blackberry, Sony, Huawei en Oneplus zijn relatief langzaam in het uitrollen van de updates: bij Oneplus duurde het zelfs ruim 7 maanden tot de Oneplus 2 Marshmallow heeft ontvangen. Bij deze merken is het wellicht verstandig om een 1 jarig abonnement te nemen om desgewenst van toestel te kunnen wisselen met de nieuwste software. Met een 1 jarig abonnement kan je altijd de nieuwste toestellen krijgen met de nieuwste software, waardoor je minder last hebt van het update-beleid.

Natuurlijk geven resultaten uit het verleden geen garanties voor de toekomst, maar het geeft wel een goede indicatie wat het updatebeleid van fabrikanten is. Dit zal dit jaar niet veel anders zijn, al zullen er enkele merken zoals OnePlus ongetwijfeld meer hun best om de update sneller uit te rollen.